Испанският премиер Педро Санчес обяви, че подкрепя решението на Г-7 за налагане

...
Испанският премиер Педро Санчес обяви, че подкрепя решението на Г-7 за налагане
Коментари Харесай

Испания - за решението на Г-7 за таван на цената на руските енергийни продукти

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че поддържа решението на Г-7 за налагане на таван на цената за импорт на съветски недопечен нефт и нефтени артикули.

Припомняме, че на среща на Г-7 в петък, 2 септември, бе взето решението за ценовия таван за да се лимитират приходите на Москва и да се понижат опциите на Кремъл да финансира войната в Украйна.

Според Педро Санчес агресорът и несправедливата му война в Украйна могат да бъдат спрени само посредством единна мощ. Испанският министър председател прикани Европейската комисия един път вечно да реформира пазара на електрическа енергия, за да отбрани междинната класа и елементарните чиновници, наети на трудови контракти, от високите сметки, които са принудени да заплащат.

Санчес акцентира, че към този момент съвсем година Испания упорства пред Брюксел да се намеси и да отдели цената на газа от крайната цена на електрическата енергия.

Вероятно, с цел да притегли вниманието на страните членки към настояването му, като ги предизвика, Санчес разяснява, че много европейски страни " гледат със злоба "  към Испания и Португалия поради така наречен иберийско изключение.

Двете страни си го извоюваха в края на април. То им дава възможност да отделят цените на електрическата енергия от внезапно покачващите се цени на природния газ, от който зависи по-голямата част на Европейския съюз. Причината е, че техният полуостров - Иберийският - е с необятен достъп до възобновими енергийни източници.

В резултат на това изключение цените на електрическата енергия се ограничават до 50 евро за мегаватчас и по този начин сметките се понижават на половина за 40% от потребителите на полуострова. Министър-председателят на Португалия Антонио Коща дефинира " иберийското изключение " за огромно достижение.

Но съгласно Санчес то е станало допустимо, тъй като двете страни внасят газ от Алжир и са самостоятелни от доставките на съветски газ. Освен това Санчес не одобри предлагането на опозиционната консервативна Народна партия да заложи на построяването на нови атомни централи.

Аргументът му бе, че тяхното изграждане ще отнеме сред 15 и 20 години и няма да реши настоящата рецесия с високите цени на тока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР